Den Du redan Är

Den Du redan Är


Den Du redan Är -en film om konstnären Klas Parknäs

Det här är en film om konstnären Klas men också en existensiell betraktelse tillsammans med honom. För filmen handlar inte bara om hans konst och konstnärsskap utan också om själva livet -om oss själva och vad omgivningen och världen vill försöka ge oss, vi som redan är.

Journalisten Anders Gratte träffade Klas Parknäs redan för 30 år sedan, då Anders producerade tv-dokumentärserien Unga Svenska Bilder.

Klas fick bli ciceron i programmen, med en egen syn på vad arbete och livsinnehåll kan vara.

Då hade han redan gjort sig känd som karaktären Stefan i Carin Mannheimers ”Lära för livet” . Efter det studerade han operasång och teater och projektledde statliga kulturprojekt för ungdomar. Så småningom tog måleriet överhanden. Klas beskrivs på många sätt men han har själv myntat ett uttryck: "Jag är obeskrivlig, precis som alla andra. Jag längtar efter att få vara människa. Att få minnas det jag redan är".

Nu har han sin atelje i Göteborg, men han föreläser också i många sammanhang och kommunicerar i dialog med en stor omgivning med hjälp av böcker, foton, texter, workshops och målningar. Hans livsresa är inte någon mission och han håller inte predikan, men han har en tydlig vision och tanke om livet som han gärna förmedlar. Och när Gratte nu träffade honom igen så var det som att knyta ihop säcken, samma Klas 30 år senare. Men nu med konsten som ett verktyg. Han ser konsten som ett avtryck av den pågående processen. ”Mitt arbete är arbetet jag gör med mig själv som person. Inspirationen är så sann, fri och vacker, att jag hela tiden behöver göra upp med den föreställning jag kallar min identitet. Att vara lycklig istället för lyckad” Några av alla de många ord och tankar som Klas förmedlar i filmen.

Se trailer -Klas om Arbete för 30 år sedan https://youtu.be/Qmfx5yjnaGY

Se trailer -Klas avslöjar en hemlighet https://youtu.be/rw5gQY0FSDo

Efter filmen följer ett samtal med huvudpersonen Klas och filmens producent Anders Gratte. Detta är filmens premiärföreställning.

Visas: lördag den 29 april kl. 15.00

Filmvisning 15.00 -15.45
Samtal och frågestund 16.00 -16.30

Regi/Producent Anders Gratte | Produktionsbolag: Drakflygaren produktion | Foto och redigering: Johanna Liljegren och Karolina Jonason |  Land: Sverige (2016) | Språk: Svenska| Biljetter: 120 kr

 


Spelschema

29 apr.

15:00