Nyfiken Gul med samtal

Nyfiken Gul med samtal


Jubileumsvisning av Jag är nyfiken gul med bokpremiär!

I år är det 50 år sedan Vilgot Sjömans kontroversiella film ”Jag är nyfiken gul” hade premiär. Filmen väckte stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser med sin sexuella frigjordhet och politiska sprängkraft.

Filmen var nyskapande på många sätt – aldrig hade en filminspelning gått till på det här sättet med skådespelare som tillsammans med regissören improviserade fram scenerna. Inte minst var Lena Nyman starkt bidragande till filmens utformning.

Med anledning av 50-årsjubileet släpper Klas Gustafson boken Nyfikna – Vilgot Sjöman och Lena Nyman i den politiska oskuldens tid. Boken är ett unikt tidsdokument över den tid då ”Jag är nyfiken gul” och ”Jag är nyfiken blå” spelades in. Genom ett omfattande arkivarbete och intervjuer med personer som var med i teamet gör Klas Gustafson en djupdykning i inspelningsprocessen och filmernas mottagande.

Som en introduktion till filmen samtalar journalisten Jannike Åhlund med Klas Gustafson om boken, filmerna och tiden de uppkom i.

Efter filmvisningen blir det releasemingel för Klas Gustafsons nya bok Nyfikna!

Samtalet arrangeras i samarbete med ABF Stockholm.

PROGRAM

15.45 start samtal 45 min
16.30 paus 15 min
16.45 filmstart 2 tim 12 min
19.00 releasemingel i foajén

 

Regi: Vilgot Sjöman | Skådespelare: Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Peter Lindgren m fl | Land: Sverige (1967) | Språk: Svenska (svensk text) | Längd: 2 tim 12 min | Åldersgräns: 15 år | Biljetter: 120kr


Spelschema

Inga tider schemalagda