Tom of Finland

Tom of Finland


 

Tom of Finland skildrar den verkliga historien om Touko Laaksonens spektakulära livsresa, från det krigshärjade Finland, via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis. Om hur hans provocerande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Det är en vacker och rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. 

Idag är gayikonen Tom of Finland en hyllad konstnär som ställs ut på fina gallerier. Hans homoerotiska drömvärld, där könen alltid är gigantiska och musklerna spända, har till och med hamnat på finska frimärken. Men när Touko Laaksonen började teckna var homosexualitet olagligt i Finland, och i filmen säger han att det vore lättare att publicera sig i Vatikanen. Tom of Finland är regisserad av en av Finlands främsta regissörer, flerfaldigt Jussi-belönade Dome Karukoski, som förärats med en plats på Varietys Top 10 Directors To Watch-lista. 

"Hysteriskt rolig och sorglig bortom fattning" - SVT Kulturnyheterna

"Värdigt och välgjort" - SvD


Regi: Dome Karukoski | Skådespelare: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Werner Daehn | Språk: Finska, engelska (svensk text) | Längd: 1 tim 55 min | Åldersgräns: 15 år | Biljetter: 115 kr (95 kr student/pensionär) | Premiär: 3 mars

Mat & dryck till ditt biobesök?

Välkommen till Bistro Rio! Boka bord i bistron, ta något litet i baren, eller ät & drick gott till filmen i Rios biolounge Aktersalongen. Läs mer och boka bord i bistron eller plats i Aktersalongen HÄR. 


Spelschema

Inga tider schemalagda