Skräckfilmsnatt: Poltergeist 35 år

Skräckfilmsnatt: Poltergeist 35 år


Den klassiska filmen som satte skräck i våra hem på 80-talet firar 35 år. Bio Rio bjuder in till ett jubileumsvisning och skräckfilmsafton med Steven Spielbergs Poltergeist på bioduken. Introduktion av Clas Svahn, författare, journalist och vice ordförande i UFO Sverige som kommer att berätta om sina erfarenheter av övernaturliga fenomen. Clas har sedan 70-talet utforskat det okända och har skrivit böcker som Möten med det okända – Från spöken till utomjordingar,  Vålnader, utomjordingar och mystiska fenomen, UFO – möte med det okända.  Han har lett två expeditioner till sjön Nammajaure i Muddus nationalpark för att söka efter en sjunken så kallad "spökraket" som sågs landa där 1980.
 
Ladda innan filmen i Rios bar & bistro, som för kvällen kan vara hemsökt av Rios egna salongsspöke Regina..

SKRÄCK Familjen Freeling är en vanlig amerikansk familj, med den skillnaden att de bor i ett hemsökt hus. Möbler och ting börjar flyttas omkring i huset, men det blir snabbt värre. De oinbjudna gästerna börjar visa ett speciellt intresse för Carol Anne, familjens yngsta dotter. När Carol Anne vaknar en natt står TV:n på och blinkar och huset skakar. Hon går fram till den, och en hand av dimma sträcker sig ut genom TV:n och den yngsta dotter försvinner spålöst. Familjen gör nu allt de kan för att få henne tillbaka vilket bara retar upp hemsökarna ännu mer. Snart befinner sig familjen i sin värsta mardröm.

Poltergeist är den första filmen ut i trilogin som satte skräck i våra hem under 1980-talet. Filmen lyckas den med det som många av dagens skräckfilmer misslyckas med, att skapa ett verkligt obehag och tränga in i våra hem, (trots specialaffekter och smink tydligt hör 80-talet till).

Det sägs att det vilar en förbannelse över filmerna. Det som skedde under inspelningarna av de tre Poltergeist-filmerna tillhör de mest kända fallen när det gäller tragedidrabbade filminspelningar. Under åren 1982-1988, då de tre filmerna spelades in, dog 4 av skådespelarna – Heather O’Rourke, Will Sampson, Julian Beck och Dominique Dunne. Det tragiska händelseförloppet kom senare att bli känt som The Poltergeist Curse.

 

Originaltitel: Poltergeist Regi: Tobe Hooper Manus: Steven Spielberg, Michael Grais Skådespelare: Craig T. Nelson, JoBeth Williams, Dominique Dunne, Oliver Robins, Heather O'Rourke. Längd: 114 min Språk: Engelska / engelsk text Land: USA (1982)  Åldersgräns: 15 år

Visas: 8 april kl 21.00 - förhäng fr 20.00 i Rios bar & bistro 
Biljetter: 130 kr (enbart köp, inga rabatter)  Biljettsläpp: 21 mars kl 10


Spelschema

8 apr.

21:00